Çin, Huawei Lehine Kararlar Verdi

Çin ve ABD arasındaki siyasi gerilimler sonucu Huawei firması ve Google arasında yaşanan anlaşmazlıklar sürüyor. Çin yeni bir hamle yaparak Huawei’ye yapılmış olan haksız yaptırımlara karşı Batı’ya karşı rakipleri için 5G testleri üzerinde oynamalar yaptığına dair haberler yayınlandı.

Sunday Telegraph adlı bir gazete yayınlanan habere göre, ABD hükümetinin Huawei firmasını kara listeye almasının ardından Çin hükümetinin de karşı bir uygulama olarak Huawei firmasının rakiplerinin önünde olması için Nokia ve Ericsson firmalarının da bulunduğu bir test üzerinde oynama yaparak hileli sonuçların ortaya çıkmasını sağladı.
Testlerin halen devam ettiği ve 10 Haziran’da sonlanacağı bildirilirken testin sonuçlarında oynama yapan Çin hükümetinin 5G güvenlik soruşturmalarında sonuçların Avrupa Birliği tarafından olumlu kararlar çıkması için kullanacağı öne sürülüyor. İddiaları yalanlayan Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Lu Kang, bu haberlerin Huawei’nin dünya kamuoyu önünde güvenlik tehditi olarak gösterilmesinin bir parçası olduğunu savundu.