Üç Bilim İnsanı, Lityum – İyon Pillerle Çalışmalarından Dolayı Nobel Ödülü’nü Aldı

Nobel Kimya Ödülü, lityum – iyon pillerin geliştirilmesi konusundaki çalışmaları için üç bilim insanına verildi. Ödüle layık görülen bilim insanları Akira Yoshino, M. Stanley Whittingham ve John B. Goodenough.
Bu tip bataryalar akıllı telefonlardan elektrikli araçlara kadar her alanda yaygın olarak kullanılmaktadır.
Alandaki önemli ilerlemeler, 1970’li ve 80’li yıllarda Nobel kazanan John Goodenough, Stanley Whittingham ve Akira Yoshino tarafından yapıldı. Bunun sonucunda 1991 yılında Japon teknoloji devi Sony tarafından teknolojinin ticarileşmesine yol açıldı. Goodenough, 97 yaşında, Nobel Ödül’ünün en eski galibi oldu.
İsveç Kraliyet Bilimler Akademisi yaptığı açıklamada, “Bu şarj edilebilir pil, cep telefonları ve dizüstü bilgisayarlar gibi kablosuz elektroniklerin temelini attı” dedi.
“Aynı zamanda fosilsiz bir dünyayı mümkün kılıyor, çünkü elektrikli otomobillere güç vermekten yenilenebilir kaynaklardan enerji depolamaya kadar her şey için kullanılıyor.”
Whittingham, 1970’lerin başında ilk fonksiyonel lityum pilini geliştirdi. Goodenough, bununla beraber on yılda pilin potansiyelini iki katına çıkardı ve Yoshino, pilden saf lityum alarak, kullanımı daha güvenli hale getirdi.
Geçen yıl Nobel Fizik Ödülü çalışmalarından sorumlu üç bilim insanı, yüksek odaklanmış lazerler kullanarak küçük parçacıkların manipülasyonuna izin veren “optik cımbız” geliştirdi.
Ayrıca, Nobel Tıp ve Fizik Ödülleri bu haftanın başlarında verildi. Önümüzdeki birkaç gün içinde edebiyat, barış ve ekonomi ödülleri de açıklanacak.
Bir başka haber ise, William G. Kaelin Jr ve Gregg L. Semenza ve İngiltere’den Peter J. Ratcliffe, Pazartesi günü fizyoloji veya tıp alanındaki ilerlemeler için Nobel Ödülü’nü kazandı.
Hücrelerin oksijen mevcudiyetini nasıl algıladıklarını ve nasıl adapte olduklarını keşfettikleri için ödüle layık görüldüler.
Nobel Edebiyat Ödülü ise Perşembe günü açıklanacak.